dimarts, 3 de gener del 2012

Un grup de blanencs aconsegueix renegociar un desnonament

Per Víctor Catalan Casas/cafeAMBllet
En una acció organitzada per la Plataforma d’Afectats per la Hipoteca a Blanes, aconsegueixen reunir-se amb l’alcalde per demanar-li l’aplicació de mesures en favor del dret a l’habitatge, i aconsegueixen renegociar el desnonament d’un blanenc a una oficina de Bankia a Blanes. Els fets estan recollits en aquest vídeo.
Dilluns, 2 de gener, primer dia laborable d’un any que es presenta mogudet quant a les mobilitzacions socials que estan per arribar. I a Blanes no han esperat  ni un sol dia. El primer Dilluns de l’any, un grup de blanencs, en una acció organitzada per la PAH Blanes, ha sortit al carrer per lluitar contra els desnonaments, i en contret, pels que afecten a Blanes.
A les 10:00h del matí, mig centenar de persones s’aplegaven al voltant del pessebre monumental del Passeig de Dintre, on dos persones, disfressades de Sant Josep i la Verge Maria, recreaven el naixement en ple centre de la vila. “La verge Maria va tenir el fill en un estable perquè no va tenir ni hostal ni cap habitatge on dormir. 2.012 anys després, ens apropem perillosament a la mateixa estampa, amb gent dormint al carrer, en caixers… perquè el banc se’ls ha quedat la casa”.
Amb el crit de “No s’entén, gent sense cases, cases sense gent”, han entrat a l’Ajuntament de Blanes, on han anat a buscar l’alcalde, Josep Marigó, que tot i estar reunit s’ha vist forçat a atendre els interlocutors de la Plataforma. Aquesta ha explicat a en Marigó la situació tant dels blanencs ja desnonats, com dels que estan en procés d’execució hipotecària. El batlle blanenc, a contraposat quea Blanes la generalitat ha posat “6” pisos en lloguer i que ells ja no podien fer res mes, al que Marta Afueras (portaveu PAH comarques gironines) li ha respost que l’Ajuntament si té capacitat de maniobra, apujant els impostos als pisos buits propietat de bancs i caixes, oferint l’opció de posar-los en lloguer sinó volen pagar l’augment (la qual cosa podria fer que molts dels més de 3000 pisos buits que hi ha a Blanes podrien passar a lloguer social). Tanmateix, els interlocutors de la plataforma han criticat que permanentment s’estigui ajudant als bancs (en el darrer any, més de 100.000 milions d’€ per la banca espanyola), mentre es deixen al carrer milers de famílies.
Després de la tensa trobada, el grup de persones s’ha dirigit cap a la oficina de Bankia a plaça d’Espanya, on s’han trobat també amb el director de l’oficina, al qual li han demanat renegociar una situació d’execució hipotecària d’un veí de Blanes. El responsable de la oficina ha accedit i després d’uns minuts, sortien del banc amb el compromís escrit del director de renegociar la seva situació i per canviar revertir la situació i establir un lloguer social.
Per tant, per a un veí de Blanes, la mobilització d’un grup de veïns seus ha aconseguit donar un toc d’esperança a un 2012 que preveia negre. Per a la resta del poble, aquesta acció a de ser un exemple de lluita i compromís, que amb la conscienciació de molts, les coses es poden canviar. L’acció de la PAH Blanes es la primera d’un seguit d’activitats que precedeixen a l’imminent inici de la recollida de 500.000 firmes que ha de dur la ILP per la dació en pagament al Congrés.

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada